Att göra i Prag och bortom

Du har precis köpt en resa till Prag, flyget är bokat, hotellet bekräftat! Sen då?
Som ni vet får vi ofta frågor som ”vad finns det att se i Prag” eller ”finns det något att göra utanför Prag?”.
Nu ska jag inte prata om stadsvandringar, flodkryssningar och ölbryggerier.
En av mina favoritsysslor i Prag är att gå på olika små, udda museer som tortyrmuseet, kommunistmuseet och liknande ”smala” museer. Sådana finns det gott om – men se bara upp så att ni inte hamnar på ett litet kyffe som har tre ”garanterat äkta violiner som Mozart troligen använde när han var i Prag” och som tar hutlöst inträde!

En annan roligt grej att göra, för oss som gillar musik, är att gå till en av kyrkorna i centrum och lyssna på en klassisk konsert på kvällarna. Akustiken är fantastisk och musikerna otroligt duktiga!

Sen är det det här med hantverk. Hantverkstraditionerna är i allra högsta grad levande i Tjeckien och man är noga med att t.ex. smida bruksföremål enligt traditionella metoder. Nu ska du inte köpa en 10-litersgryta i järn (övervikt på planet…) men mindre saker som broscher och ljusstakar kan du gott och väl kosta på dig. Då har du ett unikt föremål att visa upp och inte bara ännu en souvenir.

Bortom Prag då, vad ska man hitta på?
Tja, det beror på när ni åker. Tjeckiska landsbygden är som vackrast vår och sommar, speciellt om man åker västerut mot Karlsbad och söderut mot Ceske Krumlov. Just dessa två städer är otroligt mysiga och vackra i sig, båda är anlagda i dalar med en flod i mitten och grönskande.
Ceske Krumlov är, i mitt tycke, perfekt för den som vill uppleva sagostad i dess rätta bemärkelse. Fina gamla hur, fantasieggande slott med höga tinnar och torn…
Sen har vi Kutna Hora, som är känd för sin skelettkyrka, har faktiskt mycket annat att se än just skelettkyrkan. Vad sägs om att klättra ner i den gamla silvergruvan, eller klättra upp i ett av borgtornen i gamla myntverket?
För oss som gillar vin, så säger jag bara… söderut!
Södra delen av Tjeckien har merparten av landets vingårdar och här kan ni passa på och köpa lagringsviner billigt direkt på gården.

Så… har ni bokat en resa men har ingen aning om vad ni ska göra? Hör med oss!

2 kommentarer till “Att göra i Prag och bortom”

 1. Elna Thomasson 16 januari, 2013 på 01:30 #

  Hej

  Trevlig sida. Vi ska vara tre dagar i Prag i maj och frågan är hur långt söderut vi behöver köra för att komma till vingårdarna? Klarar vi det på en halvdag tex?

  • Susanne 21 januari, 2013 på 12:41 #

   Hej,
   Alltid lika kul med kunder som gillar det vi gör!
   En halv dag är lite i kortaste laget. Vinområdet ligger i södra Mähren och det tar minst 2h med bil att ta sig dit. Ta en heldagsutflykt och hyr en bil och bege er till området Pálava med sitt kuperade landskap och många vingårdar som producerar de bästa tjeckiska vinsorterna. Centrum är den lilla staden Mikulov med många vackra gamla byggnader och små vinhus, här pågår årligen många festligheter i samband med vinskörden. Trevlig tur!

Skriv gärna en kommentar