Ta med ditt pass på resan till Prag!

Vi får många frågor om det är nödvändigt att ha pass när man reser till Tjeckien och Prag.

Har du en resa inbokad? Glöm då inte att leta fram ditt pass och ta det med på resan.  Vare sig du flyger, åker tåg, buss eller bil till Tjeckien så ska du ha passet med. Det räcker att passet är giltigt under själva vistelsen i Tjeckien och kan med andra ord ha ett utgångsdatum dagen efter din hemkomst.

Att Tjeckien är med i Schengen innebär alltså inte att du kan lämna passet hemma.

Summan av kardemumman – ta med ditt giltiga pass på resan!

2 kommentarer till “Ta med ditt pass på resan till Prag!”

 1. Alf Fräsén 5 maj, 2014 på 06:45 #

  OBS !
  Inom Schengen gäller svenskt körkort som pass.
  Vidare upplysningar se Polisen Passenheten.

  • Manne 27 maj, 2014 på 09:16 #

   Hej Alf,

   Tack för ditt inlägg! Tyvärr fungerar det inte alltid i verkligheten, då en del personal vid passkontrollerna bara accepterar pass vid inresa. Jag har själv försökt resa in i Portugal, Ungern, Italien och Tjeckien med nationellt ID-kort men det har inte accepterats. Därför har jag alltid passet med mig. Så här skriver Polisen på sin hemsida, direkt utklipp:

   ”Skillnaden mellan pass, nationellt id-kort, körkort och vanligt id-kort
   När du åker utomlands behöver du alltid pass, eller inom Schengenområdet ett nationellt id-kort. Inom Sverige kan du legitimera dig med pass, nationellt id-kort eller körkort, som utfärdas av Transportstyrelsen, eller ett vanligt id-kort som utfärdas av Skatteverket.

   Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengenområdet, måste du kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Passet och det nationella id-kortet är då de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap.

   Resa inom Norden
   Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet, bland annat om du tar in på hotell, campingplats eller liknande.”

Skriv gärna en kommentar