Eva Reinert

Eva Reinert

Jag har bott i Sverige i 19 år, och innan dess bodde jag i dåvarande Tjeckoslovakien, som numera är två egna länder, Tjeckien och Slovakien. Bakom mig har jag en universitetsutbildning på 6 år, och även 10 års erfarenhet av undervisning på gymnasieskolor och olika institutioner med vuxenutbildning. När jag gifte mig med min kärlek fick jag helt sonika byta land och färdades tvärs över Europa till det kalla Norden, till hans hemland, Sverige. Här väntade nya utmaningar, bland annat att lära mig språket och hitta ett nytt arbete.

Att helt klippa banden med mitt hemland var omöjligt, och därför blev jag överlycklig när jag hittade ett spännande jobb på en liten, familjeägd resebyrå som specialiserade sig på resor till Tjeckien. Att resa har alltid varit en av mina passioner, och att möta nya människor tycker jag också om, så jobbet passade mig perfekt. 2002 blev jag den fjärde medlemmen i ”familjen” på Tjeckienexperten. Nu har jag jobbat här i drygt 8 år, och trivs lika bra som jag gjorde när jag började.

Vad är det bästa med TjeckienExperten?
Det är svårt att välja en enskild sak, men något av det bästa är den dagliga kontakten med mitt gamla hemland. Jag har nästan blivit ”en kompis över nätet” med många som arbetar i resebranschen, och känner stor samhörighet med dem. Sedan är det naturligtvis själva jobbet och kontakten med kunderna. För den som älskar att resa men inte har möjlighet att vara på resande fot året runt är jobbet på resebyrån som en dröm. I tankarna är jag hela tiden på väg till samma platser som kunderna, och det gör det lätt att berätta om intressanta ställen och lägga upp planeringar av resorna. Och självklart får jag inte glömma mina glada och hjälpsamma kollegor, som är väldigt viktiga att ha runtomkring sig för att trivas bra på jobbet.

Vilken är din favoritstad i Tjeckien och varför?
Att jag väljer Prag är inte överraskande för dem som har besökt den fängslande staden. Ni, som inte har varit där ännu - ni har en härlig upplevelse framför er! Imponerande arkitektur, fashionabla butiker, rikt kulturliv, romantiska promenader på historiska kullerstensgator - allt detta väntar på er i Prag. Jag älskar Prag och rekommenderar det varmt, det är en av Europas vackraste städer, en storstad med allt som det innebär, samtidigt som den inte har förlorat sin charm.

Har du några tips för dem som vill resa till Tjeckien?
Stanna gärna längre än 3 dagar, om ni har möjlighet till det. I själva Prag finns det väldigt mycket att se och upptäcka, men att göra utflykter utanför staden gör resan ännu roligare. Här väntar många sagolika slott, förtjusande småstäder med historiska stadskärnor, och inte minst en vacker natur.