Ölresan
7 dagar

Ölresan

fr 9 970 SEK Visa avgångar

Ölresanfr 9 970 SEK

Tjeckien har varit känt som ölland redan innan 1200-talet och har idag över hundra ölbryggerier, allt från okända små mikrobryggerier till internationellt kända jättar som Staropramen och Pilsner Urquell. Just nu har Tjeckien öppnat ett nytt spännande kapitel i sin ölhistoria, då intresset för specialöl har lett till att flera små, nya mikrobryggerier har öppnat och experimenterar med öl i små serier som våra nya mikrobryggerier har gjort i ett par år nu. Totalt finns det över 470 sorters öl att välja bland!

Den här resan börjar i Prag, där vi både besöker gamla lokala bryggerier och det moderna Staropramen, för att sedan åka ut på landet där vi besöker små och mindre kända bryggerier och även ett öl-SPA! Fokus ligger hela tiden på det tjeckiska ölet, men med en del "måsten" som Pragborgen och Gamla stadens kärna.

  • Boende på fyrstjärniga hotell med helpension
  • Studiebesök och ölprovning på U Medvidku
  • Studiebesök och ölprovning på U Fleku
  • Studiebesök och ölprovning på Pivovar Novomestsky
  • Studiebesök och ölprovning på Chodvar
  • Behandlingar på Chodvars öl-SPA med ölbad och inpackning
  • Studiebesök och ölprovning på Pilsner Urquell
  • Studiebesök och ölprovning på Purkmistr
Visa avgångar

Program

Programmet är standard för Ölresan men vissa avvikelser kan förekomma.
helturistbuss-olresan-prag-tjeckien-min

Dag 1: Avresa
Vi startar resan från Stockholm i en modern helturistbuss (luftkonditionering, TV, video, WC, kaffekokare). På vägen ner till Trelleborg plockar vi upp passagerare i Jönköping, Göteborg och Helsingborg samt Malmö. Natten tillbringar vi på den stora färjan mellan Trelleborg och Rostock. Under överfarten har vi sovhytter och på färjan finns restaurang där vi äter middag innan vi går och lägger oss.

Middag ingår.

umedvidku-olresan-till-prag-tjeckien-min

Dag 2: Ankomst till Prag
Färjan kommer till Rostock kl. 06:15 och vi fortsätter färden genom Tyskland. Vi stannar för lunch på den tjeckiska sidan av gränsen och till Prag anländer bussen ca kl. 14.00. Prag är en av de mest lockande och mest besökta huvudstäderna i Europa. Prags gamla stadskärna med tre stadsdelar, Gamla Staden, Lillsidan och Borgen är det största konglomeratet i världen som är ett UNESCO-skyddat världskulturarv.

Bussen kör oss till vårt hotell, där vi checkar in och lämnar allt bagage. Efter incheckningen går vi på en stadsvandring genom de mest intressanta delarna av Gamla staden med svensk auktoriserad guide, ca två timmar. Det är det bästa sättet att lära känna staden och vår guide visar vägen, han berättar om olika sevärdheter i Prags stadskärna. Vi vandrar bl.a. till Gamla stadens torg med den astronomiska klockan som är en av Prags största sevärdheter, innan vi korsar den medeltida Karlsbron över floden Vltava till Lillsidan, där vi avslutar rundvandringen.

På kvällen är det dags att bekanta sig med det första av en rad ölbryggerier - U Medvidku.
Bryggeriet kallar sig det minsta av Prags bryggerier men med det största utbudet av öl och ölprodukter. Bryggeriet tillverkar bl.a. det starkaste naturligt jästa ölet i världen! Det är trevliga lokaler - det finns bl.a. en sal för 120 personer, en sal med ett lågt, valvburet tak och en täckt terrass.

Vi får en snabb visning av bryggeriet då vi också får smaka på deras egna öl, exakt vilka öl beror på vad som finns just då eftersom bryggeriet brygger små serier. Tre olika öl blir det dock! Efter ölprovningen äter vi middag (aperitif, trerätters middag och kaffe).

Lunch och middag ingår.

Boende på Hotel Julis (★★★★)Hotel Julis★★★★Detta hotell ligger i hjärtat av Prag, på den centrala boulevarden Vaclavplatsen. Utanför hotellet finns en mängd butiker, restauranger....

karlsbron-olresan-till-prag-tjeckien-min

Dag 3: Prags ölbryggerier
Förmiddagen är avsedd för egna aktiviteter innan vi samlas utanför det kanske mest kända av Prags små bryggerier, U Fleku, grundat 1499. De vackra byggnaderna med innergård och gamla lokaler är som gjorda för ett studiebesök. Här bryggs endast ett mörkt starkt öl enligt gamla recept. Innan vi äter lunch på bryggeriet går vi på en rundtur där vi bekantar oss med ölbryggeriprocessen med hjälp av bryggeriets egna guider, får smakprov på ölet och ett snyggt ölglas med bryggeriets emblem på.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter, för de intresserade kan vi ordna en tur till Prags hjärta, borgen Hradcany varifrån man har den bästa utsikten över Prag.

På kvällen går vi gemensamt till ännu ett litet bryggeri, Pivovar Novomestsky (Nya Stadens Bryggeri).
Här bryggs ett gott opastöriserat öl som endast serveras på bryggeriet och går inte att köpa i affärer. Man får en välkomstdrink och en trerättersmiddag och så mycket öl, läsk och vin vi orkar dricka. Under middagen pågår musikunderhållning och stämningen är alltid på topp.

Frukost, lunch och middag ingår.

chodovar-olresan-till-prag-tjeckien-min

Dag 4: Chodovar & ölbad
Idag lämnar vi Prag bakom oss och kör åt sydväst mot Plzen, men det är inte vårt mål idag utan vi kör förbi denna välkända stad och fortsätter till Chodova Plana. I Chodova Plana börjar vi med lunch på ölbryggeriet som har fått sitt namn efter orten, Chodovar.
Efter lunchen har vi eftermiddagen späckad med program och aktiviteter - det är nu vi ska göra något unikt, roligt och dessutom hälsosamt. Vi turas om att bada i öl, något som är bra för hud, hår, muskelspänningar och dessutom sägs förbättra immunsystemet. Efter ölbadet blir det en dusch och sedan en inpackning i malt och humle, även detta bra för huden.
Medan halva av gruppen tar sitt ölbad, samlas resten utanför bryggeriet och deltar i olika tävlingar och aktiviteter med anknytning till öl och får dessutom en visning på bryggeriet. Sedan byter grupperna plats.
På kvällen samlas hela gruppen i Chodovars restaurang, som är den gamla ölkällaren från 1200-talet, uthuggen direkt ur graniten och används än idag för fermenteringsprocessen. Vi övernattar på bryggeriets eget hotell, U Sládka, som håller fyrstjärnig standard.

Frukost, lunch och middag ingår.

Boende på Hotel U Sládka.

plzen-olresan-till-prag-tjeckien-min

Dag 5: Plzen & Purkmistr
På förmiddagen åker vi tillbaka mot Plzen, nu på landsvägar så att vi kan se och uppleva den vackra landsbygden i lugn och ro. Det är inte långt mellan Chodova Plana och Plzen, ölets huvudstad.
Själva staden är liten och domineras av tre ölbryggerier, varav Pilsner Urquell kanske är det mest kända tjeckiska ölmärket i världen. Vi åker till just Pilsner Urquell för att först gå på en rundvandring i bryggeriet, efteråt äter vi lunch i bryggeriets egen restaurang Na Spilce. På promenadavstånd från bryggeriet finns ölmuséet som är en gammal bryggeribyggnad. Här får vi se hur ölet bryggdes förr och vilka redskap som användes. Under visningen får vi smakprov på Pilsner Urquells starköl.

Efter det stora bryggeriet Urquell förflyttar vi oss till det mindre ölbryggeriet Purkmistr i samma stad, där vi har en ölprovning innan det blir dags för middag. Kvällen tillbringar vi i bryggeriets lokaler; vi ordnar en bowlingtävling för de som är intresserade och de övriga får tillgång till ett mysigt källarvalv där de kan njuta av ölen i rätt miljö.

Frukost, lunch och middag ingår.

Boende på Hotel Purkmistr.

detenice-bryggeri-olresan-till-prag-tjeckien-min

Dag 6: Detenice
Vi kör norrut och passerar ytterligare några vackra småstäder och tar lunch innan vi kommer fram till dagens mål, byn Detenice som ligger ca 8 mil norr om Prag. I Detenice finns ett slott, ett lanthotell, en medeltida pub och ett litet bryggeri som har fått flera utmärkelser för sitt öl - och vi ska besöka allt detta!

Hela eftermiddagen går i ölets tecken innan det är dags för ännu en ovanlig upplevelse, middag på bryggeriets medeltida pub. Var beredd på överraskningar i form av den medeltida miljön, mat enligt gamla recept, servering utan bestick, dansöser på matborden, fakirer och annat som hör till medeltiden till!

Frukost, lunch och middag ingår.

Boende på Hotel Rustikal.

detenice-olresan-till-prag-tjeckien-min

Dag 7: Hemresa
Efter frukosten går vi på en slottsrunda i slottet som är vackert beläget i en park. Bland huvudattraktionerna finns en samling av jaktvapen och troféer, förutom själva interiören. Vi äter lunch innan vi påbörjar resan hem, på vägen släpper vi av vår guide i Prag.

Nu kör vi genom Tyskland igen och åker med nattfärjan från Rostock till Trelleborg med övernattning i sovhytter.

Frukost, lunch och middag ingår.

Avgångar

Visar tillgängliga avgångar för Ölresan.
DatumReslängdProgramPris frKontakta oss
Flexibelt7 dagarLäs program9 970:-Mer infoBoka
Pris ovan avser per person.

Liknande resor

Andra som tittade på denna resa tittade även på dessa.