Tjeckiens slott och borgar
5 dagar

Tjeckiens slott och borgar

fr 9 195 SEK Visa avgångar

Tjeckiens slott och borgarfr 9 195 SEK

Det tjeckiska landskapet är sållat med slott, borgar och herrgårdar jämte kloster och kyrkor. Med sitt läge mitt i Europa hade Tjeckien en viktig plats i Europas historia under medeltiden. Landet fick en rejäl skjuts i ekonomin under medeltiden då man upptäckte rikliga silverfyndigheter i Kutna Hora vilket fick landet att blomstra som ekonomisk och militär maktfaktor. En bieffekt av detta blev att antalet slott och borgar ökade dramatiskt, samtidigt som flera kyrkor i olika stilar byggdes i det då väldigt religiösa tjeckiska riket som i så många andra medeltida länder i Europa. Den stora skillnaden här är att det mesta av dessa borgar, slott och kyrkor har bevarats otroligt väl då tjeckerna är mycket intresserade av historia och av att bevara gamla fornminnen.

På den här resan fokuserar vi på några av de mer välkända slotten och borgarna, men även några av de mindre kända.

Visa avgångar

Program

Programmet är standard för Tjeckiens slott och borgar men vissa avvikelser kan förekomma.
astronomiska-klockan-prag-tjeckiens-slott-borgar-temaresor-tjeckien-tjeckienexperten

Dag 1: Ankomst till Prag, transfer
Vid ankomsten till Prags flygplats möter en svensktalande guide Arlanda- respektive Köpenhamnsgrupperna i ankomsthallen med en skylt som det står ”TjeckienExperten” på. Guiden visar oss ut till den väntande bussen och följer med in till hotellet och berättar om Prag under färden och svarar på frågor. När vi kommer till hotellet checkar alla in och får sina rum och får möjlighet till att fräscha upp sig.

Kl. 12:00: Lunch & stadsvandring
Vi samlas igen på hotellets restaurang för en trevlig, gemensam lunch. Efter lunchen, 13:00, kommer guiden tillbaka till hotellet och delar in alla i två mindre grupper för att gruppen ska få ut så mycket som möjligt av turen. Nu blir det en stadsvandring i Prags hjärta, Gamla staden, där bussar och bilar inte får eller kan köra på de mindre gatorna och krokiga gränderna. Guiden plockar ut inte bara de mest kända sevärdheterna som astronomiska klockan, Týnkyrkan där Tycho Brahe ligger begravd och det magnifika Stadshuset utan även mindre kända sevärdheter. Han berättar och svarar på frågor under den ca två timmar långa stadsvandringen, som avslutas vid hotellet igen och resten av eftermiddagen är fri för egna eskapader.

Kl. 19:00: Middag på lokal restaurang
Gamla staden har många restauranger av alla standarder. Av dessa har vi valt ut ett fåtal att samarbeta med. Utgångspunkten är alltid standard och utbud, läge, atmosfär och inte minst prisvärdhet. För den här resan har vi valt ut just en sådan lokal restaurang nära hotellet, så att alla får prova det klassiska tjeckiska köket tillsammans med lokalborna.

Lunch och middag ingår.

Boende på Hotel Modra Ruze (★★★★)Hotel Modra Ruze★★★★Hotel Modra Ruze, som på svenska betyder den blå rosen, ligger mitt i Prags historiska centrum, mellan Vaclavplatsen och Gamla stadens ....

kost-tjeckiens-slott-borgar-temaresor-tjeckien-tjeckienexperten

Dag 2: Heldagstur till norra Tjeckien
Vi har en heldag i norra Tjeckien, där vi ska besöka en borg, ett slott och en gård från 1716. Vi börjar med att köra norrut efter frukost för att komma till byn Vesec för en kort visit. Det är en välbevarad historisk by med ett torg som domineras av ett fantastiskt verk av folkartisten Josef Zeman från Zernov.

Ca två km från byn ligger borgen Kost, som vi besöker på vår fortsatta färd norrut. Borgen ligger på en ganska låg kulle och har varit säte för flera adelssätter; bl.a. familjerna Schellenberg och Lobkowicz. Efter Kost fortsätter färden till Sychrov, där vi både äter lunch och besöker slottet med samma namn. Slottet är byggt i nygotisk stil och var ursprungligen hem för den franska ätten Rohan. Slottet är fortfarande inrett med originalmöbler och målningar, de flesta rummen har rikligt dekorerade trädetaljer.

På vägen tillbaka till Prag stannar vi till i byn Dolanky för att titta på gården Dlaskuv, vars magistratshus är från 1716 och är ett perfekt exempel på renoverade träbyggnader. När vi kommer tillbaka till hotellet blir det tid att fräscha upp sig och göra sig iordning för middagen.

Kl. 19:00: Middag på ölbryggeri
Tjeckien är ju känt för sitt öl och i Prag finns än idag fem små gamla bryggerier i skuggan av jätten Staropramen. De små bryggerierna brygger öl enligt gamla traditioner och dessa öl säljs sällan utanför det egna bryggeriet då de bryggs i små volymer. För att njuta av dessa öl går vi helt enkelt till ett av de minsta bryggerierna i Gamla staden, inte långt från hotellet, och får en trerätters middag serverad tillsammans med en öppen ölnota. Den som så önskar kan såklart välja vin eller alkoholfria alternativ.

Frukost, lunch och middag ingår.

hluboka-tjeckiens-slott-borgar-temaresor-tjeckien-tjeckienexperten

Dag 3: Heldagstur till södra Tjeckien
Precis som under gårdagen kommer guiden till hotellet efter frukost med bussen kl. 09:00 och hämtar upp oss. Det är nu dags att vända söderut, till Mähren, ett landskap där tjeckerna länge har odlat vin och där de öppna fälten har utgjort slagfält under 30-åriga kriget och Napoleonkrigen. Det var här, utanför Austerlitz, som ”Trekejsarslaget” stod mellan Napoleon, Alexander I av Ryssland och Frans II av Österrike stod 1805. Men vårt mål är inte slagfältet, utan ett slott, en by från 1263 och staden Ceske Budejovice.

Vi kör först rakt söderut till slottet Hluboka, som ligger strax utanför Ceské Budejovice. Slottet ligger vid en damm som formats av floden Vltava och var från början ett kungligt residens byggt av kung Otokar II på 1200-talet, men togs över av familjen Schwarzenberg 1661. Schwarzenbergarna renoverade slottet till den neogotiska stil slottet bär än idag. Förebilden var Windsor i England. Slottet har fått fyra större renoveringar och ombyggnader, den senaste skedde 1871. Då hade familjen uppfört 140 rum, 11 torn och bastioner och gjort slottet ett landmärke i regionen. Hluboká är omgivet av en fantastisk park i engelsk stil.

Efter Hluboka kör vi till byn Holašovice, som finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Byggnaderna och stadsplanen är i sydböhmisk stil och byn tillhörde under åren 1292-1848 det närliggande cisterciensklostret. Pesten utplånade i stort sett byns befolkning mellan åren 1520-1525 då endast två invånare överlevde, det var efter detta som tyskar började återbefolka byn vilket gjorde den till en tysk enklav i Tjeckien.

Efter besöket kör vi till Ceske Budejovice, som är en mycket vacker stad i södra Tjeckien. Här går vi bl.a. i stadsparken, som är en stor bidragande faktor till stadens skönhet, innan vi återvänder till Prag.

Kl. 19:00: Middag på Petrin-kullen
Dagen avrundas med middag i en lite annorlunda miljö; vi tar spårvagn till andra sidan floden och Lillsidan, där vi kliver ombord på rälslinbanan och för att komma upp till restaurangen Nebozizek på Peterinkullen. Härifrån har vi en fin vy över Prag i skymningen och kan ta en drink ute i trädgården om vädret tillåter innan själva middagen. Nebozizek blandar tjeckiska mattraditioner med fransk elegans, drinkarna är suveräna och under middagen spelar oftast en pianist. Restaurangen har stora panoramafönster så vyn över Prag kvarstår under kvällen.

Frukost, lunch och middag ingår.

pruhonice-tjeckiens-slott-borgar-temaresor-tjeckien-tjeckienexperten

Dag 4: Pruhonice
Fram tills idag har vi besökt slott och borgar, nu är det dags att vända fokus lite mot trädgårdar. Alldeles i närheten av Prag finns parken Průhonice från 1885 med över 1 600 arter och en unik samling av fler än 8 000 rhododendrons. Parken anlades av greve Arnošt Emanuel Silva-Tarouca som drog nytta av floden Botic och dess utlöpare Dobřejovický och Zdiměřický för att skapa en 250 hektar stor park. Greven utnyttjade lanskapet till fullo när han sate samman växtarterna i kombination med gläntor, dammar och strömmar. Han använde sitt kunnande om växternas beteende över året för att skapa en spännande och föränderlig park som lockar året runt, ett sant mästerstycke inom trädgårdsarkitektur! Parken har idag flera olika samlingar, däribland den stora samlingen irisar som är en av de största i Europa, och fyra dammar med olika vattenliljor. Parken är uppsatt på UNESCOs lista över världsarv.

Efter lunch återvänder vi till Prag och besöker stans skönhet på berget. Pragborgens äldsta delar har spårats till 800-talet, då en befästning uppfördes för att skydda den handelsplats vid Vltava-flodens krök som sedermera kom att bli Prag. Sedan dess har borgen ständigt byggts på och i typiskt tjeckisk stil har man behållit föregående epoks stil när något nytt har lagts till. Tjeckien, mitt i Europa och med perfekt läge för olika kulturer och stilar att mötas på, har snabbt anammat gällande stil vilket gör att i stort sett alla arkitektur- och utsmyckningsstilar finns representerade i Prag och speciellt i Pragborgen. Guiden visar runt bl.a. i slottsträdgårdarna, de olika byggnaderna och Gyllene gränden, där hantverkarna verkade längs med ena muren i små, färgglada hus.

Kl. 19:00 Middag på Lillsidan
Då vi har varit på Lillsidan hela dagen är det passande att vi avrundar dagen här, så vi korsar Karlsbron till fots och samlas vid en av Prags bästa restauranger på Kampahalvöns norra spets. Kampahalvön är som en enda stor trädgård och från resturangen har vi utsikt över det belysta Prag på kvällen. Maten är förstklassig och servicen därefter!

Frukost, lunch och middag ingår.

karlsbron-prag-tjeckiens-slott-borgar-temaresor-tjeckien-tjeckienexperten

Dag 5: Hemresa
Ca två timmar innan flyget går hem, kommer en buss till hotell för att köra oss tillbaka till flygplatsen. Vi har då förmiddagen fri och eftersom utcheckning normalt är mellan 10:00-12:00 på de flesta hotell, kan vi checka ut efter frukost och lämna vårt bagage i receptionens bagagerum tills det är dags för avresa.

Tiden fram till avresa kan ägnas åt flanerande på egen hand i Gamla staden, besök på caféer och shopping, innan det är dags att avrunda resan och åka hem.

Frukost ingår.

Avgångar

Visar tillgängliga avgångar för Tjeckiens slott och borgar.
DatumReslängdProgramPris frKontakta oss
Flexibelt5 dagarLäs program9 195:-Mer infoBoka
Pris ovan avser per person.

Liknande resor

Andra som tittade på denna resa tittade även på dessa.