Utflykter i Tjeckien

Prag är en vacker och promenadvänlig stad. I Gamla staden finns det stora begränsningar för biltrafiken vilket gör staden trevligare och säkrare att promenera i. Det är till fots som Prag utforskas bäst och med våra svensktalande guider får ni ut det bästa av sevärdheterna! Vi erbjuder även turer utanför Prag, som till exempel skelettkyrkan i Kutna Hora, koncentrationslägret Teresienstadt och jaktslottet Konopiste.

Ölstaden Prag

Prag är inte bara en kulturstad, utan även stad med lång ölbryggeritradition. Denna tur tar er till de fyra minsta ölbryggerierna med möjlighet att testa både bryggeriernas egna öl och några av de mest kända tjeckiska ölen. Svensk guide, 8 sorters öl på totalt ca 2,2 liter, tilltugg på ett av bryggerierna ingår. Minimiålder 18 år, minst 4 och max 14 deltagare.

Flodkryssning

På kvällen kan ni samlas vid floden Vltava för en två timmar lång flodkryssning, en av de populäraste utflykterna i Prag! Under färden är monumenten och byggnaderna upplysta och ni serveras en buffé av både tjeckiska och internationella rätter.

Judiska staden

Den judiska stadsdelen Josefov är en världsberömd sevärdhet och den här turen lyfter fram dess höjdpunkter. Ni besöker bl.a. några av de nästan 1000 år gamla synagogorna och den judiska begravningsplatsen, där gravar finns i flera lager på grund av det begränsade utrymmet. Här besöker ni även barnmuseet, där man har samlat teckningar och ritningar gjorda av barn i koncentrationslägren. Att se dessa teckningar är en gripande upplevelse och väcker eftertanke hos betraktaren. Turen kan med fördel kompletteras med turen till Teresienstadt.

Kutna Hora

Vill ni åka på en utflykt utanför Prag är en tur till Kutna Hora rekommenderat. Den gotiska staden Kutna Hora är ett av UNESCOs skyddade världskulturarv och ligger ca 7 mil öster om Prag. Ni besöker bland annat S:t Barbara-katedralen och den omtalade ”benkyrkan”, som är en liten kyrka vars utsmyckning består av ben och skelett från över 30 000 personer.

Karlstejn

Slottet Karlstejn grundades 1348 av Kung Karl IV, som även var kejsare över det tysk-romerska riket. År 1480 byggdes slottet om för att anpassas till gotiken och i slutet av 1600-talet fick det ytterligare en renovering för att gå i renässansens tecken. Idag är slottet en av de mest besökta sevärdheterna, känt som ett ”sagoslott” med vacker exteriör och omgivning. OBS! Bussen kan inte köra ändra fram till slottet så en promenad uppför en backe på ca 1,5 km är nödvändig. Turen är på ca 5 timmar, hämtning sker på ert hotell, avlämning i Gamla staden.

Slottet Konopiste

Slottet Konopiste hör också till ett av de mest populära utflyktsmålen. Slottet grundades av släkten Benesovec på 1300-talet vid floden Sazava. Slottet är ett utmärkt exempel på medeltida byggkonst med franska drag – helt unikt för Tjeckien. Här finns också en imponerande samling av bl. a. jakttroféer och vapen. Slottsparken är magnifik och rogivande. I närheten ligger en mycket vacker golfbana. Turen går att kombinera med utflykten till Karlstejn.

Sightseeing i Karlsbad

Den välkända kurorten Karlsbad (Karlovy Vary på tjeckiska) ligger ca 16 mil väster om Prag i en vacker dal kring floden Ohre. Staden har många hälsokällor, men är även känd för sin årliga filmfestival och sina fina golfbanor som drar nytta av det omgivande landskapet. I utflykten ingår bl.a. sightseeing i staden, besök på likörfabriken Becher och kristallglasgalleriet Moser. Det är en lång tur så vi rekommenderar att ni tar med något att äta och dricka under bussfärden. Turen är på ca 9,5 timmar, lunch ingår. hämtning sker på ert hotell, avlämning i Gamla staden.

Den medeltida staden Ceský Krumlov

Ännu ett av UNESCOs skyddade världskultursarv är den medeltida staden Český Krumlov, som ligger idylliskt vid floden Vltava nära gränsen till Österrike. Stadens romantiska placering, många historiska och arkitektoniska pärlor har förvandlat den till ett välbesökt turistmål.

©2024 TjeckienExperten